BE HEGEN & the BLUESBUSTERS

Datum en Tijdstip: 
14 januari 2012 - 21:00
Lokatie: 
ROTR @ 't Keerpunt Spijkerboor Dr.
Organisator: 
Roots on the Road

B.J. Hegen (Assen, 1942), bluesgitarist, zanger, schilder en cartoonist kent over een periode van meer dan 40 jaar een wisselende muzikale carrière. Be Hegen's muzikale reis dateert van de jaren 60. Beïnvloed door de toen geldende muzikale normen gaf hij zich in eerste instantie over aan de popmuziek. Ondertussen kwam hij ook in aanraking met de blues en daarin werd hij bijzonder aangetrokken door de vertolkers van de Chicagostijl waaronder favoriete exponenten als Johnny Young en John Little John. Be bestudeerde de Chicagostijl en ging uiteindelijk terug tot de archetypische oervormen van de blues. Het waren deze invloeden die hem deden besluiten om in de jaren zeventig definitief over te stappen naar een te formeren bluesband onder zijn eigen naam. Zijn band, de B.J. Hegen Bluesband, begeleide Amerikaanse artiesten als Eddy Burns en Eddie C. Campball tijdens tournees door Europa. In de jaren 80 waren ze supportact bij B.B. King. Door omstandigheden gedwongen volgde begin jaren 90 een periode van relatieve rust. Vanaf 1995 tot 2008 treedt hij weer regelmatig op. In 2008, op zijn 65e, doet hij een stapje terug.

Be is een uitstekend gedocumenteerd kenner van de blues en dan vooral van de Chicagoblues waaraan hij op het podium zijn eigen interpretatie heeft gegeven. Elke vergelijking gaat artistiek en inhoudelijk mank, maar Be mag, zeker in het Noorden van het land, een evenknie genoemd worden naast bluescoryfeeën als Harry Muskee (Cuby and the Blizzards) en Fred Reining (Left Hand Freddy and the Aces): ze zijn alle drie goed in hun eigen stijl.

Be Hegen wordt begeleid door de band The Bluesbusters. De bandleden zijn Martin Plantinga - vocals, Henry Rosenau - lead guitar, Auke Bloemhof - guitar, Sjaak Bekema - bass guitar, Lody Kramer - drums. De band is al jarenlang actief in de bluesmuziek.

Discografie Be Hegen:

LP ‘Door to Door’ (1988)

CD ‘Been down so long’ (1997, eigen beheer)

CD ‘Lonesome Road’ (april 2002)

CD ‘Blues Originals & Classics’ (2007) (in een unieke verpakking)

Signups closed for this Evenement