DOUWE DRAAISMA - LiterairCafe 't Keerpunt

Datum en Tijdstip: 
6 november 2011 - 15:00
Lokatie: 
Literair Cafe 't Keerpunt Spijkerboor Dr.
Organisator: 
Roots on the Road

 

Gastheer Cees Groesbeek praat in LiterairCafe ’t Keerpunt met schrijver Douwe Draaisma over de menselijke geest. Over de geheimen van het geheugen. Draaisma is als bijzonder hoogleraar geschiedenis van de psychologie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast staat hij bekend als een literair talent en een gedreven wetenschapper.  

In de eerste plaats is Douwe Draaisma een bijzonder interessante spreker, omdat hij expert is op vier wetenschapsgebieden, psychologie, geschiedenis, filosofie en literatuurwetenschap – een ongewone veelzijdigheid, zeker als je vaststelt dat hij buitengewoon erudiet is op al die gebieden.

‘Ik ben geboeid door die wonderlijke selectiviteit van het geheugen’ zegt Draaisma. ‘Dat labyrint waaruit zich ineens iets kan losmaken. Ons geheugen blijft een mysterie, het heeft een eigen wil. We zeggen bij onszelf: dit moet ik onthouden, dit moment wil ik vasthouden, die blik, dit gevoel, deze streling - en binnen een paar maanden of zelfs na een paar dagen merken we dat de herinnering al niet meer is op te roepen in de kleur, de geur, de smaak waar we op hoopten’.

Draaisma maakte naam met ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’ (2001) en ‘Ontregelde geesten’ (2006), maar sinds de verschijning van het overal bejubelde ‘De heimweefabriek’ is hij niet meer weg te denken van de literaire en wetenschappelijke podia in binnen- en buitenland.

De Volkskrant noemt zijn werk: ‘onderhoudend, prikkelend en leerzaam’. Dagblad Trouw schrijft over hem: ‘Draaisma is als de Eskimo met tientallen verschillende namen voor ‘sneeuw’: hij beschikt over een rijke woordenschat die hem in staat stelt nuances aan te brengen waar anderen alleen van ‘vergeten’ en ‘onthouden’ spreken.

De boeken van Draaisma zijn wereldwijd vertaald.

Cees Nooteboom schrijft in Rituelen; 'De herinnering is als een hond die gaat liggen waar hij wil'.

Bibliografie:

§    De metaforenmachine; een geschiedenis van het geheugen. Groningen: Historische Uitgeverij, 1995 (Derde, herziene druk 2003).

§    Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt; over het autobiografische geheugen. Groningen: Historische Uitgeverij, 2001.

§    Een droevige zaak; Damasio over Descartes, hersenen en emoties. Groningen: Historische Uitgeverij, 2004.

§    Ontregelde geesten; ziektegeschiedenissen. Groningen: Historische Uitgeverij, 2006.

§    De heimweefabriek; geheugen, tijd & ouderdom. Groningen: Historische Uitgeverij, 2008.

§    Vergeetboek; Wat we over vergeten moeten weten. Groningen: Historische Uitgeverij, 2010.

Signups closed for this Evenement