Drummer Tony Allen RIP

Tony Allen, de fenomenale Nigeriaanse drummer en architect van de Afrobeat is op 79-jarige leeftijd overleden in Parijs.

Tony Oladipo Allen is geboren in Lagos in 1940. In 1964 word hij lid van Fela Kuti's ‘Koola Lobitos’ highlife-jazzband. In 1969, na een educatieve reis naar de Verenigde Staten, ontwikkeld Tony Allen een nieuw geluid; Hij mengt soul met jazz, highlife, en de polyritmische patronen van de Yoruba muziek en maakt dit met zijn beats tot een nieuwe groove, de Afrobeat. 

Met Fela Kuti neemt Tont Allen meer dan 30 albums op. Onenigheid in de band veroorzaakt dat hij opstapt en op zoek gaat naar zijn eigen geluid. In 1984 emigreert hij naar Engeland (Londen) en later verhuisd hij naar Parijs. Tony Allen heeft diverse artiesten beinvloed waarvan wij er meerdere op Utrechts Le Guess Who? hebben ontdekt. Broadcaster Gilles Peterson en basgitarist Michael Peter Balzary aka Flea van Red Hot Chili Peppers brengen hulde aan Tony Allen. Brian Eno, de zelfverklaarde ‘non-muzikant’ van o.a. Roxy Music, David Bowy, U2 en Goldplay bestempelt Tony Allen als misschien wel s’ werelds grootste drummer ooit.