Elliott BROOD (CAN)

Datum en Tijdstip: 
22 februari 2013 - 21:00
Lokatie: 
ROTR @ Cultuurpodium VANSLAG Borger
Organisator: 
Roots on the Road

Recensie Rootstime.be februari 2012 - CD Elliott Brood - DAYS INTO YEARS

Toronto, Ontario is de Canadese uitvalsbasis voor het in 2005 opgerichte trio ‘Elliott Brood’, een alt.countryformatie die bij Rootstime in de voorbije jaren al enkele keren de revue gepasseerd is en hier steeds op klinkende albumrecensies heeft kunnen rekenen voor o.a. hun debuutplaat “Ambassador” uit 2006 en diens opvolger “Mountain Meadows” uit 2008.

Vandaag is het mijn beurt om de loftrompet af te steken over de nieuwste plaat van leadzanger Mark Sasso, gitarist-bassist Casey Laforet en percussionist Stephen Pitkin. Deze derde cd kreeg als titel “Days Into Years” en laat meteen horen hoe sterk dit trio muzikaal is ontwikkeld en gegroeid. In Canada verscheen het album reeds eind september 2011 en was het meteen goed om acht weken lang in de cd top 10 te resideren.

>Waarom dit succes verdiend was kunt u zelf eens gaan beluisteren in de betere platenzaak of op internet. Dan zult u horen dat er tien zeer sterke nummers op dit album staan en dat het speelplezier van de bandleden van elke track afstraalt. “Days Into Years” is een positieve plaat over een vreselijk onderwerp en bestaat uit stevige rocksongs en ritmisch swingende alt.countrynummers waarbij zanger Mark Sasso steeds het beste van zichzelf is blijven geven.

Toch is het thema voor de songs van deze plaat te zoeken in de oorlogsgeschiedenis waar ze verhalen optekenden rond de vele militaire kerkhoven in Frankrijk en België. Tijdens een tournee in 2007 gebruikten ze de graven van de duizenden tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Canadese soldaten als inspiratiebron voor hun liedjes op “Days Into Years”. De nummers vertellen op filmische wijze over hun ter plekke verzonnen verhalen rond de daar begraven jonge Canadese helden.

“Lindsey” kijkt terug op het levensverhaal van een overleden militair, “Lines” en “If I Get Old” gaan over de laatste gedachten van een stervende soldaat die nog heel veel dingen in zijn leven had willen doen. Het schitterend swingende rocknummer rond de cynische hamvraag “Will They Bury Us” laat de elektrische gitaren scheuren, vooraleer het door banjo en akoestische gitaar begeleide “West End Sky” voor een uitzonderlijk contrast op deze plaat komt zorgen.

“Northern Air” is dan weer een zomers deuntje dat reflecteert over al de mooie herinneringen aan het thuisland die bij een stervende soldaat voor een laatste moment van geluk en berusting zorgen. Het is tevens de eerste single van ‘Elliott Brood’ uit deze cd “Days Into Years”. Ook “My Mother’s Side”, het akoestische “Owen Sound” en de beklijvende afsluiter “Their Will” zijn meteen overtuigende nummers op deze plaat.

‘Elliott Brood’ heeft met dit derde album een historisch educatieve plaat afgeleverd die bij de jongere Canadezen moet wijzen op de heroïsche daden van hun gesneuvelde soldaten tijdens die vuile Eerste Wereldoorlog in het verre Europa. Dat daarbij ook nog eens een zeer sterke plaat vol topsongs werd gemaakt is mooi meegenomen en is veelbelovend voor de muzikale toekomst van dit Canadese trio.

Signups closed for this Evenement