Grasnapolsky inspireert...

Jan Verstraeten uit Sint-Niklaas is een mooie ontdekking op Grasnapolsky 2019. Bescheiden en wat spottend noemt hij zijn muziek Cheap Disney Music. 

We denken beter te weten. Jan Verstraeten is de man van wonderlijke tracks vol lichtvoetige strijkers en blazers die klinken als de filmmuziek die Balthazar en Thom Yorke nooit met elkaar konden maken. Jan Verstraeten vertaald zijn rijke binnenwereld naar een soundtrack voor een (nog) niet bestaande roadmovie vol zanderige, versleten wegen en een zelfbedacht motorcycle home. Weer een Belg en weer dat eigen Belgische karakter. Een diepe buiging voor Jan Verstraeten.

Grasnapolsky, het festival met Utrechtse Roots beleefde haar start in 2010 op de locatie van Stayokay Amelisweert (Bunnik); Kleinschalig en exclusief met 76 bezoekers. Muziek op de hotelkamers, in de leefruimte en buiten onder een boom met als hoofddoel: genieten van kleinschalige muziekoptredens op niveau. Roots on the Road zweert ook bij Stayokay, de Neude is ons verblijf bij bijna ieder concert in TivoliVredenburg. Plein De Neude toont open armen voor creativiteit.

Als je het begin van Grasnapolsky terugleest en ook het verdere verblijf van vijf succesvolle jaren in Kootwijk is het niet onlogisch dat er een verdere stap zou komen. Grasnapolsky is verkast van de Utrechtse Heuvelrug naar de Groninger Graanrepubliek, naar de oude strokartonfabriek De Toekomst. Een plek met historische waarde en Groninger cultuur. Volgens de Franse Filosoof Charles de Montesquieu kan een republiek zowel een democratie als een aristocratie zijn. Met Grasnapolsky erbij klopt dat als een bus. Festival Grasnapolsky in en om Belevingsfabriek de Toekomst in Scheemda in het Groninger Oldambt is een grote aanwinst in het Nederlandse en in het bijzonder het Noordelijke festivallandschap. Een ontdekkingsplek bedoeld als broedplaats voor muzikaal en ander creatief talent. Wij willen Grasnapolsky koesteren zodat het ons blijvend inspireert!