JOE PUG and FRIENDS

Datum en Tijdstip: 
9 juni 2015 - 20:30
Lokatie: 
ROTR @ VanSlag Borger Dr.
Organisator: 
Roots on the Road

JOE PUG (Chicago) Op 9 maart komt zijn nieuwste album "WINDFALL" uit via Loose Music /Bertus. Dinsdag 9 juni staat deze geweldige singer-songwriter met begeleider op het ROTR@VanSlag podium! Voor velen een mooi weerzien na zijn prachtige optreden op Take Root 2013.    KLIKKEN Soundcloud

 .

Na een afgebroken studie vond Joe Pug emplooi als timmerman. Ook begon hij in diezelfde periode zijn muzikale carrière, die aanvankelijk alleen bestond uit veel optreden. Na verloop van tijd vergrootte hij zijn naamsbekendheid door onder zijn fans zelf gebrande cd’s uitdelen, die zij verder zouden verspreiden onder hun vriendenkringen.

In 2008 zou hij op zijn eigen label de EP Nation of heat uitbrengen, gevuld met pure folkmuziek. Het was een bijzonder succesvol debuut met als gevolg dat hij nog meer ging optreden. De teller staat intussen op ruim 400 optredens, waaronder het befaamde Newport folk festival en in 2013 op Take Root. Tijdens dat laatstgenoemde concert maakte hij veel indruk. In zijn beginperiode werd hij door critici vaak vergeleken met Bob Dylan.

In 2010 verscheen zijn debuutalbum The messenger, gevolgd in 2012 door The great despiser. De aanvankelijke sobere folkstijl wordt langzamerhand ingeruild voor een voller geluid en schuift zijn muziek meer op richting singer-songwriter en enigszins naar country. Vooral The great despiser staat bij mij hoog aangeschreven. Hierop zijn schitterende liedjes te vinden zoals bijvoorbeeld A gentle few en One of many, die voor mij behoren tot de mooiste songs die ik ken. Reikhalzend werd dus uitgekeken naar nieuw werk.

Aanvankelijk was het de bedoeling reeds in 2013 met opnames te beginnen. Na een lange periode van optredens was direct tijd ingeruimd om songs te gaan schrijven en op te gaan nemen. De lokatie die hij gehuurd had was niet de meest geschikte en hij beschouwde het schrijven van songs op dat moment teveel als een baan. Het gevolg was veel drankgebruik, maar geen nieuwe songs.

Hij besloot al snel dat dit niet de juiste weg was en pakte het ‘gewone’ dagelijkse leven op en besteedde veel tijd aan zijn relatie met zijn vriendin, begon weer gezond te eten en te luisteren naar muziek van anderen. Nieuwe opnames werden voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het gevolg was dat na verloop van tijd de inspiratie vanzelf kwam en kon in 2014 in Lexington worden opgenomen. Het streven was een minimale productie, hetgeen ook gelukt is.

De ontwikkeling als songschrijver heeft de afgelopen periode niet stilgestaan, integendeel, het gebodene is van een constante, hoge kwaliteit. Iets wat in mindere mate geldt voor de voorgangers. De piano krijgt op Windfall wat meer de ruimte en zijn de invloeden in zijn muziek opgeschoven richting hedendaagse muzikanten als Josh Ritter, Ryan Adams en M. Ward. In If still it can’t be found doet zelfs een mellotron zijn intrede, bespeeld door Pat Sansone van Wilco. Het belangrijkste ingrediënt in zijn muziek blijft overigens zijn zeer prettige en melancholieke stem.

Windfall laat een duidelijke groei horen van Pug als songschrijver.

Met dank aan Lura, 4 maart 2015.

Signups closed for this Evenement