Kijken bij de buren: Explorer The North Leeuwarden ( 25-26 nov)

Hoogte punt: Gabriel Rios zang/gitaar Ruben Samama/bas Amber Docters van Leeuwen/cello.  

Twee dagen Explore The North in de binnenstad van Leeuwarden. ‘Vorst op klomphoogte, dauw op lege waslijnen, ijsbloemen op de ruit. 

De winter slaat hard toe in het historische hart van Leeuwarden’. Dat was het inderdaad in eerdere jaren, op ontdekkingsreis over onbekende paden en langs onverwachte plekken op zoek naar sluimerend talent en meer. En eten en drinken in een of andere stadsbinnentuin om weer wat warm te worden. Het had wat. Maar nu is er Neushoorn, het nieuwe poppodium in Leeuwarden. Het is het nieuwe (niet) kloppend hart van het festival. De locaties zijn niet zo onverwacht meer en de ontdekkingreizen worden nu stipt georganiseerd. Eén plek heeft het terecht overleefd en dat is het eerdere poppodium Romein, het gebouw is terug getransformeerd naar Westerkerk. Het is nu een klein intiem theater met vlakke vloer en het heeft nog altijd heel veel sfeer. Chantal Acda met Niels van Heertum op rombone/euphonium en Eric Thielemans op percussie en een acht mans mannenkoor erachter bewees waarom zij juist in die kerk stond, prachtig! Later op de avond zagen we de Hamburgse pianist Lambert met drummer daar ook, geweldig.

Op zaterdag hadden we een misser en ook weer niet, we zaten voor Ben Weaver in de verkeerde kerk… Geen muziek maar wel de verhalen van tv maker Arjan Lubach (uit Lutjegast). Gabriel Rios zagen we met een muisstil publiek in een kleine setting in de grote zaal van Neushoorn. De Puerto Ricaans-Belgische muzikant die we kennen van grotere producties woont tegenwoordig in Brooklyn. De folkparel werd prachtig begeleid door het echtpaar Ruben Samama op bas en Amber Docters van Leeuwen op cello. Warhaus, we zagen het deze zomer nog op La Truite Magique, is het soloproject van Maarten Devoldere van het Belgische Balthazar. Duistere muziek met net genoeg warme lichtpuntjes, zeer boeiend! Zangeres Aldous Harding uit New Zeeland schitterde zeer intens in de Waalse Kerk met eenvoudige en kwetsbare liedjes. Melle de Boer met zijn Smutfish zagen we na lange tijd weer eens voorbijkomen. Zijn eigenzinnige teksten matchten uitstekend met de korte voordrachten van Assenaar Levi Weemoedt. Rest nog een nieuwtje, we hoorden dat Jan Pier Brand al weer vertrekt als directeur van Neushoorn, hij gaat naar Worm Rotterdam.