KREG VIESSELMAN (USA/NOR) & STEVE (Blabbermouth) FOLK (UK) (Double Bill)

Datum en Tijdstip: 
24 oktober 2014 - 21:00
Lokatie: 
VANSLAG Borger
Organisator: 
Roots on the Road

Kreg Viesselman & Steve 'Blabbermouth' Folk  -  24 oktober naar ROTR @ VANSLAG

KREG VIESSELMAN komt naar ROTR @ VANSLAG in een dubbelconcert met STEVE ‘Blabbermouth’ FOLK (UK). Hoewel zijn naam misschien Noord-Europees aandoet, is Viesselman (1973) een Amerikaan. Hij is afkomstig uit het plaatsje Wells in Minnesota en woont al weer lange tijd in Noorwegen. In de beginjaren van zijn muziekcarrière kende zijn muziek nogal wat invloeden van country en blues, maar inmiddels is dat veel meer folk. In 1998 en 2000 bracht hij albums uit die inmiddels niet meer te koop zijn. Pas in 2002 kwam hij met zijn ‘echte’ debuut dat als titel slechts zijn naam droeg en in 2006 was de release van het album ‘Pull’. Heel feitelijk kun je, je er vanaf doen met de korte omschrijving ‘singer-songwriter met gitaar’ maar daar doe je Viesselman tekort mee. Zijn muziek kent een flinke mate van herkenbaarheid, maar een nog veel grotere mate van eigenheid en originaliteit. Zijn wat hoge, licht hese stem a la Ray Lamontagne heeft een warmte, diepte en zalvende werking op de oren en de geest. Zijn fijne hand van liedjes schrijven en de trage productie van zijn schrijverstalent zorgt voor een haast ondraaglijke honger naar meer. Als je eenmaal geproefd hebt van deze muzikale lekkernij, zul je met regelmaat de drang hebben om nogmaals te genieten van het lekkers.

STEVE FOLK put zijn inspiratie uit de reizen die hij maakt en de plaatsen waar hij geweest is. Hij zingt over romantiek en nostalgie en doet dat vol passie en op zijn eigen fijne manier. Folk bracht al drie albums uit en is nu bezig met zijn vierde en ‘masterpiece’ zoals hij het zelf zegt.‘If You Lose Your Light' 

 

recente opname:       

Joost's Muziek Worldpress Blog over Kreg Viesselman

(eindelijk te pakken!) 'If You Lose Your Light'  

Vorig jaar was in Scandinavië en met name Noorwegen het nieuwe album van Kreg Viesselman al uit. Tenminste dat las je op websites. Maar bij een bezoek aan alle twee de CD-winkels in Kristiaanszand ging ik weer huiswaarts zonder het album 'If You Lose YourLight'. Ook een berichtje aan de platenmaatschappij om te klagen leverde niets op. Viesselman zelf was verbaasd over de slechte verkrijgbaarheid van zijn werkstuk. Contact met een platenmaatschappij in ons land leverde een helaas op. De grote maatschappij van Viesselman in Noorwegen wil niet dat het album elders wordt uitgebracht door een kleine maatschappij. Wachten was het devies en door de slechte verkrijgbaarheid is er nu gelukkig nog markt voor deze opvolger van het in 2007 uitgebrachte 'The Pull'.

Heel fijn dat Continental in Nederland nu het album uitgebracht heeft. Deze derde plaat van Kreg Viesselman bewijst nogmaals dat deze man een fijne hand heeft van liedjes schrijven. Zijn stem heeft een warmte, diepte en zalvende werking op de oren en de geest. De trage productie van ‘s mans schrijverstalent zorgt voor een haast ondraaglijke honger naar meer. Gelukkig kunnen we nu uit drie plaatjes kiezen als we een Viesselman willen horen. En ik kan je beloven dat, als je eenmaal geproefd hebt van deze muzikale lekkernij, met regelmaat de drang er is om nogmaals te genieten van het lekkers. Het titelnummer is niet alleen van de hand van Viesselman maar ook postuum van Charles Hyams. Naast Viesselman op gitaar horen we op contra bas, Sondre Meisfjord (af toe ook op gitaar), Oystein Hvarmen Rasmussen op drums, Anne Lise Frokedal als tweede stem en de piano wordt bespeeld door Bjarne Gustavsen. Een bezetting die het album boven die van een singer-songwriter met gitaar heen tilt. 

‘Morning, come & help me’ klinkt als een echte smeekbede die enigszins gejaagd klinkt alsof het echt urgent is. Met ‘The Great Deceiver’ gaat de haast er gelukkig weer af. Het is vreselijk moeilijk om het album 'If You Lose Your Light' in één draaibeurt op waarde te schatten als je zijn vorige album 'The Pull' vaak gedraaid hebt. Het duurt even voor de liedjes van Viesselman zich ontvouwen en de schoonheid prijsgeven. Het zijn net bloemen in knop. Pas na geduld en goede verzorging gaan ze open en tonen ze hun pracht en praal. ‘Tin Cups’ is zo’n liedje dat zich na enige tijd naar je opent en je naar de strot grijpt met een jubel in je hoofd van: tjonge wat is dit mooi! Een gevoel van overwinning en een warme gloed glijden je ziel binnen. Het vrolijke ‘Emigration’ is een bijna-duet met Anne Lise Frokedal. Huppelend als de lente of de fraaie nazomer met Viesselman die lekker meefluit.

Signups closed for this Evenement