Leonard Cohen is weg van ons...

Afgelopen nacht is Leonard Cohen op 82 jarige leeftijd overleden. De muziekwereld heeft één van haar meest gerespecteerde visionairen verloren. Een legendarische dichter, zanger, verteller, songwriter en artiest. ‘Thank you’ voor alle stille avonden, de bezinning, het perspectief, de droge humor en de waarheid. Rest in peace mister Cohen. 

Op 18 augustus 2012 zagen we hem optreden in Gent op het Sint-Pietersplein. Het was een zonnige dag en een concert om nooit te vergeten, zo mooi. Intiem, hartverwarmend en muzikaal en vol respect voor zijn medemuzikanten waar hij meer onderdeel van was dan dat hij er voor stond als de grote frontman.  

Cohen werd in 1934 in het Canadese Montreal geboren. Op zijn 17e ging hij letterkunde studeren. In 1956 verscheen zijn eerste dichtbundel ‘Let Us Compare Mythologies’, waarmee hij in Canada in een klap beroemd werd. Begin jaren 60 reisde Cohen door Europa. Hij streek uiteindelijk neer op het Griekse eiland Hydra, waar hij zeven jaar verbleef. Hij schreef er enkele dichtbundels en twee romans, waaronder ‘Beautiful Losers’, dat in het Nederlands werd vertaald als ‘Glorieuze verliezers’. Van deze boeken werden ruim 1,5 miljoen exemplaren verkocht.

In 1967 vestigde hij zich in de Verenigde Staten en ging hij liedjes schrijven voor anderen. Toen zangeres Judy Collins groot succes had met zijn liedje ‘Suzanne’, besloot Cohen zelf zijn liedjes te spelen. In 1967 verscheen zijn eerste album ‘Songs of Leonard Cohen’. In zijn song-teksten verwijst hij naar zijn verloren liefdes, de bijbel en de oorlog.

In de jaren 90 trok Cohen zich terug in een boeddhistisch klooster op een berg in Californië. Gedurende vijf jaar besteedde hij zijn tijd aan mediteren. In 1999 kwam Cohen van de berg naar beneden met honderden nieuwe gedichten en liedjes. Eenmaal weer in de bewoonde wereld merkte hij dat de mensheid er intussen niet beter op was geworden. Hij ontdekte dat hij was opgelicht door zijn manager, die hem 5 miljoen dollar lichter had gemaakt.

Evenals Bob Dylan bracht Cohen de poëzie in de popmuziek, die in de jaren 60 nog in haar kinderschoenen stond. Zijn poëtische liedjes hadden grote invloed op latere generaties zangers en zangeressen. Zijn invloed op de rockmuziek bleek in 1995, toen bekende muzikanten als Sting, Elton John en Bono meededen aan een tribute-cd.

Door zijn literaire achtergrond maakte Cohen deel uit van twee totaal verschillende werelden. In de rockscene bleef de gedistingeerd ogende Cohen een vreemde eend in de bijt, terwijl hij in de literaire wereld ook niet serieus werd genomen...

Lenard Cohen woonde de laatste jaren van zijn leven in Los Angeles en kampte al een tijdje met gezondheidsproblemen. Zijn uitvaart is in Los Angeles op een nog nader te bepalen datum.