MORGAN O'KANE & BAND (USA)

Datum en Tijdstip: 
14 juli 2012 - 21:00
Lokatie: 
't Keerpunt Spijkerboor Dr.
Organisator: 
Roots on the Road

Morgan O’Kane uit Charlottesville, Virginia, is een echte banjovirtuoos die met de hulp van koffer, een cowboystem, kickpedaal en vingervlug snarenspel iedereen weet in te palmen en jong en oud weet aan te zetten tot dansen. Dat beloofd wat!

Zelfs joggers of kantoormensen die zich naar hun werk spoeden zouden halt houden wanneer zij op straat of in de metro Morgan O’Kane met zijn banjo zouden zien spelen in gezelschap van fiddlemuzikant Ferd Moyse, ook één van de Hackensaw Boys. Het duo straalt levenslust uit en de ritmes van de banjo werken gewoon aanstekelijk.

Vroeger speelde Morgan een tijdje in de ‘Casa De Chihuahua’ band, maar als one-man band weet hij zich ook te redden. In dit debuutalbum, met vijftien zelf gecomponeerde songs, gaat het er levendig aan toe, al zijn de teksten niet altijd even vrolijk. Met zijn banjo roept de zanger op tot overlevingskunst. Zoals hij het poëtisch omschrijft ‘je kan een vogel wel kooien, maar niet zijn songs’.

Dat ongebreidelde vrijheidsgevoel doorsijpelt alle tracks. Visueel kan je je inbeelden hoe lang geleden de Europese migranten in de onderbuik van een schip op weg waren naar het beloofde land, elkaar met deze muziek ondersteunden of wisten op te peppen. In de song ‘Gone’ wordt dat uitgedrukt als ‘alleen zal ik verder gaan en niet meer omkijken’. Die spirit manifesteert zich nogal vaak in banjomuziek. Op het album Nine Lives voegen zich ook nog andere muziekmaten bij de troubadour. Ezekiel Healy met dobro en celliste Leyla McCalla zijn er twee van. Ook Domino Kirke zingt mee en voegt haar folky stem fijntjes naast deze van hobo O’Kane, zoals in het breekbare ‘Nine Lives’ of het hunkerende ‘When I Come Around’. In ‘Black Birds’ neemt dan weer Moyse’s viool een aangrijpende lyrische vlucht.

Morgan houdt het simpel, puur, muzikaal weerbarstig, tegendraads, ongedwongen, gedreven, rauw, stampend en ongezouten. Kom luisteren, ga kijken, neem je lief en al je vrienden en vriendinnen mee.

Dus als je van opzwepende Bluegrass Music houdt, dan is dit helemaal je ding!

Bezetting: Morgan O’Kane – banjo, vox / Ferd Moyse (Hackensaw Boys) – fiddle, vox / Ezekiel Healy (dobro) / Leyla McCalla – cello    Met dank aan Jonosh.

     

Signups closed for this Evenement