OTIS GIBBS (USA)

Datum en Tijdstip: 
28 september 2011 - 20:30
Lokatie: 
ROTR @ 't Keerpunt Spijkerboor Drenthe
Organisator: 
Roots on the Road

Otis Gibbs is een singer-songwriter die werd geboren op het platteland van Indiana. Over zijn jeugd verhaalt hij vaak. Hij schrijft poëtische protestsongs in de sfeer van Jimmie Rodgers, Woody Guthrie en Townes Van Zandt. Mart Smeets noemde hem bij het uitkomen van zijn voorlaatste album ‘Grandpa Walked A Picket Line’: “een linkse activist met een goed verhaal en lekkere muziek als omlijsting”. Op zijn nieuwste album ‘Joe Hill’s Ashes’ speelt zijn strijdlust voor rechtvaardigheid wederom een belangrijke rol; In de titeltrack vertelt Otis over de links-socialistische activist Joe Hill en diens treurige lot. Met zijn grofkorrelige stem neemt hij stelling tegen alles wat vals en vunzig is. Dat hij pal achter de onderdrukten staat, wil niet zeggen dat hij geen oog heeft voor ontroerende en vreugdevolle zaken. ‘Gothfather in de roots’ Johan Derksen, noemt Otis Gibbs een geweldige singer- songwriter en bij zijn programma op Radio Rijnmond werd ‘Joe Hill’s Ashes’ direct bekroond tot cd van de week.

Otis Gibbs werk is zeer basaal, en ademt het werkende platteland van Amerika. Sociale problematiek en onrechtvaardigheid zijn de thema’s die hij bezingt. Songs over mensen die omgaan met de (on)mogelijkheden van de samenleving. Ook schroomt Otis allerminst zijn eigen visie te leveren en brengt hij dit op zijn eigen geromantiseerde, doch onorthodox robuuste wijze naar voren. Zijn teksten zijn direct en gemeend, maar ook wrang en relativerend. De hoes van ‘Joe Hill’s Ashes’ is net als zijn voorganger ‘Grandpa Walked a Picketline’ grafisch vormgegeven door Shelby Kelley. De soberheid hiervan sluit naadloos aan bij het directe van Gibbs en de sfeer van het album.

Wat betreft zijn nieuwste tour was er bijna nog in kink in de kabel gekomen: Otis zat al in het vliegtuig in Atlanta, Georgia, klaar voor vertrek naar Dublin, Ierland. De Sky Marshalls grepen echter in en haalde de langharige, zwaar-bebaarde, hevig getatoeëerde Otis uit het vliegtuig voor ondervraging, niet bepaald voor het eerst overigens. En hoewel Otis Gibbs er misschien uit ziet als een psychopathische doorgedraaide truckdriver uit een Tarantino film, is hij in werkelijkheid een compleet ongevaarlijke vegetariër die bovendien ook niet drinkt, rookt of drugs gebruikt. Dus na nederige excuses van de marshalls kon Otis alsnog naar Europa reizen. Hopelijk is hij inmiddels ook herenigt met zijn bagage.

Signups closed for this Evenement

Reacties

Heb veel gehoord over jullie

Heb veel gehoord over jullie toffe concerten,vorig jaar hadden wij Otis zelf, zou graag komen kijken .