Roots on the Road - ONDERWEG.....

Eurosonic/Noorderslag 2019. Dag 3, vrijdag, onze highlights.

1) Katarína Máliková & Ensemble uit Slowakije in de Coffee Compagny. Uitzonderlijke klassiek geschoolde componist en pianist en singer- songwriter van wereldse barokke pop met een magische combinatie van folk, elektronische en klassieke muziek. Katarína Máliková is een van de meest onderscheidende muzikanten in de scène in de afgelopen jaren. Ze is beïnvloed door Philip Glass en Björk en Susanne Sundfør. 

2) ViVii uit Zweden voor 3Voor12 in de Martini Kerk. 3 Nummers dromerige pop op de mooiste locatie van Eurosonic/Noorderslag 2019. Hier scoort de organisatie mee naar de concurrerende buitenwacht. Jammer dat het publiek het nog niet echt wist te vinden. 

3) Louise Lemón uit Zweden in de Stadsschouwburg. Haar death gospel songs roepen een massief en catastrofaal geluid op met krachtige en soul-achtige vocalen. Duister en claustrofobisch, een optreden waar de spanning vanaf druipt. Louise Lemon werkt onder meer met de Amerikaanse producer Randall Dunn bekend van Thurston Moore.

4) Hilary Woods uit Ierland in de der Aa Kerk. Dromerige en beeldende soundscapes gespeeld op piano en gitaar, ondersteund door een percussionist. Zij speelde ooit in de Ierse postpunk band JJ72 die in 2000 een geweldig debuut had maar niet waar kon maken wat het beloofde. Hilary Woods combineert mooie en vaak bijna sprookjesachtige klanken met lome en licht onderkoelde zang wat associaties oproept met Agnes Obel en Enya en af en toe doet denken aan de folk van Julia Holter. Vorig jaar stond deze interessante zangeres op Le Guess Who?.

5) Sarah Klang uit Zweden in de Stadsschouwburg. Melancholische folkpop in de traditie van First Aid Kit (met wie ze gaat touren) en Alela Diane. Sarah Klang heeft een warme prachtige stem die je omarmt en zowel krachtig als fragiel kan klinken. Zij wordt genoemd als een van de artiesten die het in de nabije toekomst gaat maken.

6) ViVii uit Zweden in de der Aa Kerk. Dreampop, wat gelijkend op Beach House en Lykke Li. De zanger met zijn hoge stem doet erg denken aan Bon Iver. Het trio ViVii bestaat uit het echtpaar Emil en Caroline Jonsson uit Stockholm (toetsen, knoppen en electronica) en hun goede vriend en producer Anders Eckeborn. Sterke vocalen van de Jonsson’s en een onverstoorbaar doorbordurende en ondersteunende gitarist. Het lijkt eenvoudig maar is gewoon perfect wat ze doen. Wat missen we deze houding bij NL artiesten.

7) Fleche Love uit Zwitserland in de Stadsschouwburg. Flech Love is het nieuwe project van Amina Cadeli. Zij mengt elektronische beats en R&B tot een electro-pop act. Met haar rokerige stem en sterke persoonlijkheid maakt zijzelf nadrukkelijk onderdeel daarvan uit. In de aanloop naar het nieuwe project werkte Amina Cadeli samen met de jonge Franse pop componist Kazy Lamber die bekend is van zijn sterke beats, synth snaren en de afwisseling van zingen en rappen. De track 'Clouds' is het krachtige en intrigerende product van die samenwerking. 

8)Fieh uit Noorwegen in de Stadsschouwburg. De vrouwen en mannen van Fieh bewandelen de paden van de soul, jazz, funk en disco en maken daar een prettige mix van. Waar de aanwezigen verdeeld dachten over de oranje kleding, was het de Baghwan of een optreden van het Nederlands voetbalelftal, is Fieh gewoon een stelletje van verschillende dingen tegelijk: een opvallende zangeres en songwriter en een ambitieus ensemble gemaakt van enkele van de beste jonge muziekbeoefenaars in Noorwegen. Acht muzikanten die als een bende van oude vrienden de muziek erg serieus nemen. Ze doen dit zeer gedegen, swingend en vol overgave, onder aanvoering van stuiterbal Sofie Tollefsbøl.