Roots on the Road - ONDERWEG.....

Drie dagen muziek beleven in Amsterdam. Do 6 dec Ms Lauryn Hill US (Afas Live), vr 7 dec Stef Kamil Carlens BE (Vondelkerk), 8 dec The War On Drugs US (Ziggo Dome). Niet de middelmaat en niet beneden de middelmaat!

The War On Drugs is de geweldige indierockband uit Philadelphia die met de jaren en platen zo betoverend mooi open bloeit. Hun nummers lijken wel schilderijen, iedere noot en elk akkoord is een penseelstreek. Een magistraal concert en collectief kippenvel tot gevolg. De nuchtere Granduciel heeft er zelfs zijn hoogbejaarde ouders – ze zijn achterin de tachtig – voor meegenomen. 

Gitarist Kurt Vile en zanger/gitarist Adam Granduciel richten The War On Drugs op in 2005. Nadat ze samen een EP uitgebracht hadden, werd de band versterkt met toetsenist/drummer Charlie Hall, drummer Kyle Lloyd (die kort erna vervangen werd door Mike Zanghi) en bassist David Hartley. Niet lang na het uitbrengen van hun debuutalbum ‘Wagonwheel Blues’ verliet Kurt Vile de band voor een solocarrière. Sinds 2014 is de band verder versterkt met saxofonist Jon Natchez en gitarist Anthony LaMarca. 

Het verhaal van The War On Drugs is er een van een muzikant die na jaren ploeteren in de marge ineens goud vond. Waar de excentrieke Kurt Vile in zijn concerten getuigd van een grillig karakter is Granduciel veel degelijker en die tegen de wetten van de rock & roll in, uiterst zichzelf blijft.

Alles wat The War On Drugs op plaat uitbrengt staat ook live als een huis. We zagen de band o.a. op Best Kept Secret (2014), op Down The Rabbit Hole (2015) en eind vorig jaar in Afas Live (2017). Dit keer dus een maatje groter met Ziggo Dome waar het geluid uitstekend was en ook de hypnotische sfeer niet ontbrak. Jammer dat de stille nummers dreigden te verdrinken door het kletsende publiek, ‘the Dutch disease’. Dat gedoe begint bijna normaal te worden. Het geloop van de ‘bierkoeriers’ viel dit keer mee.