The Secret Sisters - WAS HERE.....

Dagblad van het Noorden, Recensie The Secret Sisters (****): Van de beloofde treurigheid kwam niks terecht

Het zou een treurige avond worden, verteldenThe Secret Sisters vooraf. ,,We gaan heel veel trieste liedjes zingen", zei Laura Rogers. ,,We hebben geen andere", vulde Lydia aan. Dus, als we met een vreugdevol gemoed naar VanSlag waren gekomen, dan moesten we dat maar zien vast te houden, zo adviseerden ze.

Om vervolgens Tennessee River Runs Low in te zetten, het openingsnummer van hun meest recente album. Met de treurigheid viel het alleszins mee. Het was eerder melancholisch, maar met een vrolijk ‘o di o di o di o’-refreintje.

Zusternijd

Het was de aftrap van een avond waarbij The Secret Sisters uit Alabama indruk maakten met hun glaszuivere zang, aangename countrypop en eindeloos geouwehoer tussen de liedjes door. Verbaal talent kan met name Lydia niet worden ontzegd - af en toe namen haar praatjes cabareteske vormen aan - maar het was soms net wat te veel van het goede.

Iets meer liedjes en wat minder geklets had best gemogen, en iets meer afwisseling in de gespeelde zusternijd had de act wat sterker gemaakt. Maar goed, van de beloofde treurigheid kwam dus niks terecht.

Gebroken harten

Al vertelden Laura en Lydia ook over het bijna-einde van hun muzikale loopbaan, toen ze na hun tweede album - dat in 2014 verscheen - gedumpt werden door hun platenlabel en een voormalige manager zoveel geld van ze eiste dat ze failliet gingen.

Dat resulteerde in twee ‘gebroken harten’ die vervolgens een fel liedje als You don’t own me anymore produceerden, het titelnummer van hun laatste album. De indringende uitvoering daarvan vormde het hoogtepunt van de avond in VanSlag.

Zonder band naar Europa

Even later kwam nog zo’n bijtend liedje voorbij, He’s fine, over een ex-vriendje dat Laura honds behandeld had. Het waren de krenten in de pap, die voor de pauze nog een beetje flauw van smaak was. Want hoe ongelofelijk mooi de zussen ook zongen, hoe grappig ze hun liefde voor The Everly Brothers en Paul Simon ook beleden (inclusief covers), zonder de doorleefde emoties die in het tweede deel van het concert naar boven kwamen, deed het muzikaal wat steriel aan.

Daarbij speelde ook mee dat The Secret Sisters zonder band naar Europa zijn gekomen en Lydia’s gitaar het enige instrument op het podium was. Dan krijg je al snel een nogal eenvormig muzikaal geluid. Waarbij aangetekend moet worden dat hun volledig akoestische versie van het bijna 100 jaar oude liedje Tonight you belong to me dan juist weer een betoverende afsluiting was van een concert dat het vreugdevolle gemoed geen moment ontstemde.

De gegevens

Gebeurtenis: Roots on The Road-concert door The Secret Sisters Gezien: 6/4 Borger, VanSlag Publiek: 175 (vol)

Vier sterren

http://www.dvhn.nl/incoming/vy4qmg-704100-Schaik-Jobvan.jpg/ALTERNATES/SQUARE_90/704100-Schaik-Jobvan.jpg

Job van Schaik

Cultuurjournalist Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant en schrijver van het boek 'Hardloper Huizenga'.