CHIP TAYLOR: AMERICANA TREASURES V (USA)

Datum en Tijdstip: 
18 mei 2010 - 20:00
Lokatie: 
't Keerpunt Spijkerboor Dr. Oostermoer 1 9656 PE
Organisator: 
Roots on the Road

Chip 'Wild Thing' Taylor, Kendel Carson, John Platania.

Special guest ISRAEL NASH GRIPKA

Chip Taylor- Yonkers, New York, is een grootheid, aan wiens brein meerdere klassieke rocknummers zijn ontsproten zoals 'Wild Thing' (The Troggs), 'Angel in the Morning' en 'Try' van Janis Joplin. Hij presenteert in ’t Keerpunt zijn laatste project Yonkers NY. Een muzikaal gebeuren waarin hij samenwerkt met Kendel Carson(CAN)en lead gitarist John Platania(USA) (Van Morrison band). Kendel Carson heeft een heldere stem, die ondanks haar jonge leeftijd volwassen klinkt. De liedjes bevinden zich ergens in het schemergebied tussen folk, country en pop. Special guest is niemand minder dan ISRAEL NASH GRIPKA(USA) Men zegt dat hij zijn liedjes met emotionele zeggingskracht brengt. Het is zo, we zagen hem op Take Root 2009. Dit moet je zien en horen in ’t Keerpunt! 

 

http://www.trainwreckrecords.com   

http://www.israelgripka.com

Signups closed for this Evenement

Reacties

Israel Nash Gripka

 

Israel Nash Gripka @ ROTR stage ’t Keerpunt Spijkerboor (Dr)

En dan haalt hij de stekker uit zijn gitaar. Stapt van het podium af. Weg van de microfoon, weg van de versterkers die hij ook gewoon niet nodig heeft. Hij staat bijna tussen zijn publiek in. Eigenlijk is hij vanavond slechts het voorprogramma van Chip Taylor. Maar wel het voorprogramma dat binnen enkele minuten het publiek om zijn vingers windt. Zijn vingers die vingervlug over de gitaar bewegen. De gitaar die vooral begeleiding is van zijn fenomenale stem. Zoals John Foggerty in zijn jonge jaren. Scheurend, gedreven en altijd met inhoud. Hij leek wat zenuwachtig, toen hij begon. Maar nadat hij eenmaal de snaren van zijn gitaar had geraakt en de eerste strofe uit zijn krachtige keel was ontsnapt, werd het een geweldig optreden. Misschien wel het beste dat ooit in Spijkerboor in ’t Keerpunt is afgeleverd.

Israel Nash Gripka. Inmiddels uit New York, maar ooit uit Missouri. Zijn teksten zijn altijd een beetje triest. Melancholiek wellicht. Zoals Evening, waarin hij de teloorgang van de American Dream beschrijft. Een man zingt zijn vrouw toe over hoe hij nooit echt geld heeft kunnen verdienen. Niet in de olie, niet in het leger, niet met bewerken van het land. Om uiteindelijk te besluiten: ‘I took a policy out on my life/Well I heard in come in Handy/One day when I die/ Sixty five grand should be coming in your name/ Well I’m sorry for the pain/But it’s easier this way/My sweet Lorraine.’

De triestheid van zijn liedjes kostte hem een relatie, zo vertelde Israel tussen de songs door. Een ex-vriendin vond het allemaal wat te zwaarmoedig. Ze stapte op. En toen het over was, schreef hij haar een liedje. Een vrolijk wijsje, want dat wilde ze zo graag. Maar met een venijnige boodschap: ‘There’s I reason that I never talk/I didn’t like you back then/Hell I never much liked you at all’. Het zal je maar gezegd worden. Nou ja, altijd nog beter dan de door Nash Gripka bezongen man die te laat was voor zijn eigen huwelijk: ‘Sorry I was late for our wedding/I was down at the bar again.’

En toen hij zich uiteindelijk ontdeed van alle technische poespas en tussen zijn toehoorders ging staan, werd het alleen maar intenser. Niks microfoon, gewoon stem. Geen versterker, gewoon de klankkast van de gitaar. En zelfs als zijn stem zacht klinkt, vult hij de hele zaal. Israel Nash Gripka. Uit New York. Een gedenkwaardige avond in Spijkerboor.

Jan Hoekman, mei 2010

Israel Nash Gripka

Dit ging wel iets dieper dan met Take Root. Fenominaal.

Jaap 

Concert Chip Taylor

Het was als een sprookje gisteravond. Dat zit zo. Ik ontmoette Louwke veertig jaar geleden in de kelderbar van Vera (Groningen) en de vlam sloeg over. Het klikte ook muzikaal. En op haar 22ste verjaardag kreeg ze van mij de LP Gasoline van Chip Taylor (gekocht bij Roel Hemmes), het bleek een schot in de roos. Gisteren werd ze 60 jaar en wilde dat (als gebruikelijk) niet vieren, te druk met de paarden. Maar toen, voorjaar 2010, raakte ik in gesprek met Jaap Davids na een concert van Ian Matthews in Oentsjerk. Jaap vertelde enthousiast over de concerten die hij organiseert. Ik kon hem niet geloven toen hij zei dat Chip Taylor naar Spijkerboor kwam en nog wel op haar verjaardag! Met een list (etentje met onze kinderen) heb ik haar naar 't Keerpunt gelokt en tot haar grote verrassing zaten daar ook inmiddels een aantal goede vrienden uit het hele land en tot haar nog grotere verrassing kwam ook....Chip Taylor! Hij zong haar toe en bleek na veertig jaar nog steeds in topvorm. Het werd een avond die wij en onze vrienden nooit zullen vergeten. Geweldig bedankt!

Concert Chip Taylor en Israel Nash Gripka

Graag gedaan. Kom je nog wel eens in Vera? Gebeuren nog steeds mooie dingen. We komen er graag. Zie je bij een volgend (ROTR) concert.