Share

RALPH DE JONGH and CRAZY HEARTS

Datum en Tijdstip: 
6 januari 2012 - 21:00
Lokatie: 
ROTR @ 't Keerpunt Spijkerboor Drenthe
Organisator: 
Roots on the Road

Biografie Ralph de Jongh and Crazy Hearts. Ralph is singer- songwriter en een performer en vooral bluesman. Vanwege zijn speelstijl mag je Ralph wel omschrijven als een rasechte blues en roots muzikant. Hij is zo’n muzikant die, zodra hij een gitaar in zijn handen heeft, volledig opgaat in de muzikale boodschap en met zijn rauwe zang ‘vertelt’. Dat maakt zijn muziek intens, puur en oprecht. Hij doet dit overigens zonder het publiek buiten te sluiten, dat weet hij door een meeslepende energie te genereren juist in te palmen. Ralph schrijft in zijn songs met name over de liefde. Relaties met oudere vrouwen of exen die elkaar negeren. In het nummer Everybody wordt echter de dood bezongen.

Harry Muskee van Cuby and the Blizzards ontmoette Ralph de Jongh in 2004 en schreef een aanbevelingsbrief, die gaat als volgt: 'Ik stond in de gelagkamer van café De Amer een biertje te drinken en hoorde dat er een voorprogramma was. Nu let ik meestal niet zo op voorprogramma’s, maar dit keer hoorde ik een sound die me sterk deed denken aan oude blueszangers die ik in de Delta had gehoord. Ik verwachte dan ook iemand uit Mississippi te zien, maar tot mijn verbazing zat een lange blonde jongen uiterst origineel slide-gitaar en mondharmonica te spelen. Ralph de Jongh speelt met overtuiging en een drive die je vandaag de dag niet veel meer ziet, gaat op in de muziek en bovenal is hij een jongeling die het aandurft nu eens niet te kiezen voor de ‘easy way out’: Glitter, snel succes…., maar voor een stuk cultuur in de vorm van de muziek van Robert Johnson, Son House, Elmore James en Muddy Waters. U hoort nog van Ralph. Met respect en genoegen, Rolde, Harry Muskee'

Ralph de Jongh was een tijdlang als support mee op tournee met Cuby + The Blizzards. Verder wordt hij onder de vleugels genomen door Normaal-frontman Bennie Jolink en rijzende soulster van eigen bodem Waylon. Het typeert de brede aantrekkingskracht van Ralphs authentieke muziek. 

Ralph de Jongh and Crazy Hearts is gevormd in 2009, een band die vooral gericht is op het spelen van roots-rock. Live op het podium ontwikkelen zij een geheel eigen geluid gebaseerd op roots, soul, blues, southern rock en ouderwetse rock ‘n roll. De band bestaat uit gitarist Christoph Bauwens, bassist Jasper Mortier, drummer Marcel Wolthof, saxofonist en percussionist Arend Bouwmeester en toetsenist Bas Mulder. Stuk voor stuk uitstekende muzikanten met een lange staat van dienst.

Crazy Hearts verwijst naar de Amerikaanse bewaarders van de country waaronder zich namen bevinden als Hank Williams, Johnny Cash, Waylon Jennings en Kris Kristofferson is snel gelegd. Ook de band van Ralph de Jongh grijpt terug op de attitude van deze iconen en hun strijd tegen gladde muziek. Net als zij willen ze op een rauwe en eigenzinnige manier muziek maken.

Dit jaar kwam het debuutalbum 'More Than Words' van Ralph de Jongh and Crazy Hearts uit. Een steengoed album, vol met schitterende en authentieke songs. Waarop verschillende stijlen de revue passeren: Van de energieke rock van het titelnummer tot het door gospel en soul beïnvloede 'Everybody', het funky 'Build Me Up' en de melancholische afsluiter 'Wonderin’. Het nummer 'More Than Words' wordt gebruikt in de TV commercial van All Stars 2 en zal je ongetwijfeld voorbij hebben zien en horen komen!

Genomineerden Dutch Blues Awards 2011. De verrichtingen van de Crazy Hearts tijdens hun succesvolle debuutjaar zijn bij The Official Dutch Blues Foundation niet onopgemerkt gebleven. Waar Ralph de Jongh zich afgelopen jaar de allereerste winnaar in de categorie Beste Vocalist mocht noemen, zijn zowel Ralph de Jongh (wederom beste vocalist) als Jasper Mortier (beste bassist) genomineerd voor de 2011 Awards. De winnaars zullen op 14 april 2012 bekend worden gemaakt in Hotel de Rustende Jager te Nieuw-Vennep.

Noorderslag: Het jaar 2012 begint goed voor de Crazy Hearts! De band is namelijk toegevoegd aan de line-up van het prestigieuze Noorderslag festival! Noorderslag vindt plaats op 14 januari in de Oosterpoort in Groningen. Het is de belangrijkste staalkaart van de Nederlandse popmuziek, met meer dan 50 binnenlandse bands en acts.